Klaas Knot en de glazen bol

Klaas Knot en de glazen bol

Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank (DNB) trad de laatste dagen in verschillende media op als een onheilsprofeet. De kern van zijn boodschap was dat nu al zo vaak een ingreep in de pensioenen is uitgesteld dat het er nu maar eens van moet komen. Want, zo zegt hij in antwoord op vragen van Kamerlid Gerrit-Jan van Otterloo: ‘We moeten accepteren dat die lage of negatieve rente nog lang bij ons zal zijn”

Hij suggereert daarmee dat de lage rente al heel lang bij ons is. Wat is de werkelijkheid? Onderstaand grafiekje geeft de gemiddelde rekenrente weer bij het Pensioenfonds Hoogovens over de jaren 2006 tot heden.

Wat je kunt constateren is dat de rekenrente vanaf 2007 sterk daalt van 4,9% tot 2,7% in 2013. Vanaf 2014 volgt de interventie van de ECB waardoor de rente daalt tot gemiddeld 1,5%. Dat komt overeen met onderzoek dat door de ECB zelf is gedaan naar de effecten van quantative easing. Het effect zou gemiddeld 95 basispunten zijn, ofwel bijna een procentpunt daling van de rente. Tussen 2014 is deze gemanipuleerde rente vrij stabiel. Ultimo 2018 ligt de rekenrente op 1,3%. De meeste pensioenfondsen hebben dan een dekkingsgraad van 110%. De vier grote fondsen ABP, PFZW, PME en PMT liggen nog onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%, de laatste twee al voor het vierde jaar. Als dat zo blijft moet er ultimo 2019 gekort worden. En een jaar later dreigt korting voor de twee andere fondsen. In het kader van het Pensioenakkoord wordt daarom de afspraak gemaakt dat alleen gekort gaat worden als de dekkingsgraad onder 100% ligt. En de vier grote fondsen lagen daar eind 2018 nog boven.

In het eerste halfjaar van 2019 maken fondsen goede rendementen, gemiddeld 12%. Als de rente op het niveau van 1,3% zou zijn gebleven dan waren dus alle problemen uit de wereld en konden de meeste fondsen zelfs gaan indexeren. Een fonds als Hoogovens had een dekkingsgraad van 110,2 ultimo 2018 en zou, zonder rente-effect eind augustus 2019 een dekkingsgraad hebben van 123,9 en als dat zo zou blijven was volledige indexatie weer aan de orde eind 2019. Maar de rente daalde onverhoeds tot bijna nul en de dekkingsgraad gierde omlaag naar iets meer dan 100.

Het is gewoon niet waar dat het renteniveau van de eerste helft van 2019 exemplarisch is voor de lage rente. Het is gewoon niet waar dat die rente op niveau nul of zelfs negatief al langere tijd bestaat. Onder Draghi’s beleid bleef de rente laag en stabiel op ongeveer 1,5%. Dat beleid was, aldus Draghi, succesvol. Waar komt de glazen bol van Klaas Knot vandaan waarin hij de vooruitzichten voor de komende tien jaar ziet als een voortzetting van de situatie in de eerste helft van dit jaar? Wat nu gebeurt is uitzonderlijk en kan niets te maken hebben met structurele ontwikkelingen zoals de vergrijzing. En pensioenfondsen doen het gewoon goed. Zonder de grootste rentedaling sinds 2008 hadden de pensioenfondsen er prima voorgestaan. Pensioenfondsen kunnen, als ze daar de tijd voor krijgen, leven met een lage rente. Maar een steeds dalende rente betekent schieten op een bewegend doel. Het is onthutsend dat Klaas Knot dat niet in zijn overwegingen meeweegt.

Rob de Brouwer

24 september 2019

9 Reactie's
 • Margreet Westerbeek
  Geplaatst op 19:52h, 24 september Beantwoorden

  Prima artikel weer! Een gedegen en waarheidsgetrouwe weergave van de feiten… schandalig en onverdraagzaam dat politici, journalisten en de media dit niet opnemen maar daarentegen stelselmatig de leugens blijven verkondigen over ons (voor alle deelnemers) rechtvaardige pensioenstelsel.

  • Hans Snel
   Geplaatst op 14:50h, 30 september Beantwoorden

   Geheel met je eens!
   Ik zie overigens steeds minder journalisten die kritisch kijken naar wat er momenteel allemaal gebeurt. Ze zijn er wel, bijv. Follow the money maar dat is veel te kort. Iedere dag- en weekkrant zou de maatschappij kritisch moeten volgen maar dat gebeurt weinig. De burgers zijn hier de dupe van!!

 • Bernard Berendsen
  Geplaatst op 21:19h, 24 september Beantwoorden

  Bedankt weer voor deze heldere informatie.

 • Marianne
  Geplaatst op 06:15h, 25 september Beantwoorden

  Hoe komt het dat ze dat korten op de pensioenen willen doordrukken. Wat is daar de achterliggende reden van. Wie profiteert van het korten. Waar gaat al dat opgepotte geld dan naar toe. En als het geld van dr pensioenen ergens voor gebruikt wordt kunnen we dat dan niet stoppen.

 • Cor van der Kaaij
  Geplaatst op 09:39h, 25 september Beantwoorden

  Duidelijk verhaal van Rob weer, Ga ik delen, doen jullie mee…………….

 • A. de Gruijter
  Geplaatst op 12:01h, 25 september Beantwoorden

  Waarom alleen naar de rente kijken en niet naar het behaalde rendement????

 • Mart Moonen
  Geplaatst op 18:41h, 25 september Beantwoorden
 • Alfred Alkmaar
  Geplaatst op 16:14h, 26 september Beantwoorden

  En nog nooit heb ik een fatsoenlijke onderbouwing mogen vernemen waarom de rekenrente voor de pensioenfondsen de maatstaf moet zijn voor toekomstig rendement…

 • Hans Snel
  Geplaatst op 15:02h, 30 september Beantwoorden

  Het vermogen van de pensioenfondsen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Ik zag een interview waarin een deskundige kritiek had op de gang van zaken en zijn conclusie was dat het vermogen zo groot is dat er voor 100 jaar voldoende geld voor alle pensioenen is. Dat zie of hoor je niet via de standaardmedia, het lijkt wel of zij er belang bij hebben. Zeker is wel dat de huidige journalistiek veel te weinig kritisch is inzake belangrijke maatschappelijke thema’s. Hoe kritiekloos waren de reacties na de troonrede, terwijl in Nederland een tekort is aan alles, behalve vele miljarden Euro’s, afgetroggeld van de burgers via de belastingen. Om nog maar te zwijgen over de zgn stikstofcrisis…….
  Het wordt hoog tijd dat we niet meer over ons heen laten lopen!!

Geef een reactie