Liane den Haan: lijsttrekker van de verkeerde partij

Liane den Haan: lijsttrekker van de verkeerde partij

Vandaag, 25 januari 2021, stond er een interview in De Volkskrant met Liane den Haan, de lijsttrekker van 50PLUS. De kop: “Ouderen willen hun pensioen niet omhoog ten koste van hun kinderen en kleinkinderen”. Wie is het daar niet mee eens? Maar als je doorleest kom je de volgende passage tegen:

“Stel dat je 20 procent van de pensioenpot aan indexatie kunt verdelen. Dan kun je zeggen: dat moet allemaal naar gepensioneerden. Maar je zou ook kunnen zeggen: dat moet evenredig verdeeld worden over gepensioneerden en werkenden”.

Wat een kletskoek! Mevrouw den Haan, lijsttrekker van de partij de geacht wordt het pensioenstelsel te redden en die 15 jaar voorzitter was van de ANBO kent de eenvoudigste principes van ons pensioenstelsel niet. Zij weet kennelijk niet dat de Pensioenwet bepaalt dat in gevallen zoals zij schetst het pensioenfonds gehouden is te komen tot een evenwichtige belangenafweging. Zij is er kennelijk niet van op de hoogte dat de achterstand aan indexatie niet alleen de gepensioneerden treft maar ook de werkenden. Dat ook een 45-jarige met een middelloonregeling de koopkracht van zijn pensioen inmiddels met meer dan 20% heeft zien teruglopen. Zij is er niet van op de hoogte dat indexatie inhoudt dat niet alleen de uitkeringen van gepensioneerden omhoog gaan maar ook de aanspraken van actieve deelnemers en gewezen deelnemers.

Het interview geeft nog meer van zulke enormiteiten weer, bijvoorbeeld als het gaat om het enige basisinkomen dat we in Nederland kennen: de AOW. Mevrouw den Haan vindt het geen probleem de hoogte van de AOW-uitkering mede te laten bepalen door de hoogte van je inkomen. En zij beweert ook dat de officiële AOW-leeftijd op 67 jaar moet worden gehouden (nu 66 jaar en vier maanden) “want om het staatspensioen betaalbaar te houden moet de arbeidsproductiviteit van ouderen omhoog”. Zij heeft kennelijk geen kennis genomen van de studie die in opdracht van het wetenschappelijk bureau van 50PLUS is gemaakt door Prof. Harrie Verbon over de betaalbaarheid van de AOW. In procenten van het BBP zullen de uitgaven aan de AOW nauwelijks hoger worden dan ze in de jaren zeventig waren en later in de eeuw zullen de AOW-uitgaven zelfs dalen. Het CPB gaat in toekomstberekeningen ervan uit dat de AOW net zo hard stijgt als het BBP, maar dat is niet zo, die stijging ligt veel lager en daarom overschat het CPB de kosten van de AOW in de toekomst.

Naar mijn mening is Liane den Haan lijsttrekker van de verkeerde partij.

Rob de Brouwer

25 januari 2021

15 Reactie's
 • Cor van der Zee
  Geplaatst op 11:06h, 25 januari Beantwoorden

  Een wolf in schaapskleren dat is zij. Dus wees gewaarschuwd op 17 maart.

 • J.J. Jacobs
  Geplaatst op 11:30h, 25 januari Beantwoorden

  Rob, je hebt volkomen gelijk. Mevrouw liane den Haan denkt met charme en zonder kennis van zaken op het pluche te gaan in de Tweede Kamer maar trappen wij als ouderen niet in.

 • Jean Nilwik
  Geplaatst op 13:29h, 25 januari Beantwoorden

  Gewoon andere partij stemmen!!

 • Aart Wiersma
  Geplaatst op 14:10h, 25 januari Beantwoorden

  Ja, ik ben erg geschrokken van haar, enorm, domme reactie, waaruit blijkt dat ze erg weinig kennis heeft van de pensioenfondsen – materie.
  Met tussen de 1..600 en 2.000 miljard euro in de pensioenkassen en jaarlijkse verplichtingen van 32 miljard euro en rendementen van 6 % over de afgelopen 20 jaar is het verplicht moeten rekenen met een rekenrente van 0,3 % absurd, m.i. zelfs crimineel of in ieder geval onbegrijpelijk en uiterst stupide.

 • Leo Jansen
  Geplaatst op 19:52h, 25 januari Beantwoorden

  Volledig eens met Aart en de anderen. Belachelijk dat Liane dit niet weet. Schande voor 50Plus dat zij daar voorzitter van is geworden. Ik ben benieuwd wat Martin van Rooijen, die dit wel allemaal heel goed weet en tot gisteren via zijn tweets liet weten, hier van vindt.

 • Willem van Houten
  Geplaatst op 16:36h, 26 januari Beantwoorden

  Wie gaat er nu eindelijk eens iets doen aan deze oneerlijke pensioen diefstal,
  Nu dat ook de premie wordt verhoogt en de opbouw weer verlaagd gaat hopel8jk elke fonds deelnemer inzien dat dit zo niet mag doorgaan.

 • HAns leeuwerikj
  Geplaatst op 17:44h, 26 januari Beantwoorden

  Eens. Het toont weer aan det sommige polticr denken met weinig kennis en diepgang de zaak van pensioenen te kunnen regelen

 • Wim van Vliet
  Geplaatst op 11:50h, 27 januari Beantwoorden

  Gisteren, na jaren lid van 50PLUS te zijn geweest mijn lidmaatschap opgezegd, dit naar aanleiding van het krantenartikel in de Volkskrant. Volgens mij kan ze beter lijsttrekker van D66 worden.

 • Henk Licher
  Geplaatst op 14:01h, 27 januari Beantwoorden

  Wat denkt Jan Nagel, oprichter van 50PLUS, en altijd op de bres voor fatsoenlijke indexering,
  van deze baarlijke kletskoek?

  • robdebrouwer
   Geplaatst op 14:17h, 27 januari Beantwoorden

   Geen idee, maar ik kan me niet voorstellen dat hij er blij van wordt.

 • Peter Jong
  Geplaatst op 20:21h, 27 januari Beantwoorden

  Ongelooflijk! Liane de Haan kan en moet nog veel leren! Waarom heeft zij geen gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van Martin van Rooijen?
  Goed ingegrepen, Rob!

 • Arthur van der Starre
  Geplaatst op 18:41h, 30 januari Beantwoorden

  Het intellectueel niveau van deze dame komt mij twijfelachtig voor. De integriteit is nog veel zorgelijker. Belangenbehartiger van gepensioneerden? Nou ja!

 • Rob Muldet
  Geplaatst op 09:45h, 01 februari Beantwoorden

  Van af het moment dat Henk Krol weg is bij 50plus. Is de partij vooruitgegaan. Op dit moment doen ze het goed. Maar nu komt Liane de Haan de boel weer verpesten. Jammer. Ik zou al niet op 50plus stemmen maar nu helemaal niet.

 • groeningen
  Geplaatst op 09:04h, 02 februari Beantwoorden

  Het Paard van Troyer is binnen gehaald !

 • J.Bezema
  Geplaatst op 18:23h, 08 februari Beantwoorden

  Jan Nagel wist dit,, want mw. had al aangegeven, dat haar prioriteiten biet bij de gepensioneerden lagen, Reden voor mij om het lidmaatschap 50 plus op te zeggen.

Geef een reactie