Spreekt de Minister-President de waarheid?

Spreekt de Minister-President de waarheid?

Ik ben opgevoed met de gedachte dat weliswaar sommige politici de waarheid met een korreltje zout nemen, maar dat er in ieder geval een aantal gezagsdragers zijn die uit hoofde van hun functie en in relatie met hun waardigheid de waarheid spreken. Daar hoorde in mijn jeugd de koningin bij, de paus en de pastoor uiteraard, de onderwijzer en in ieder geval ook de premier.

Maar toen ik vandaag (19 september 2019) achter het stuur van mijn auto zat, onderweg van Rotterdam naar Nieuwvliet, geloofde ik mijn oren niet. Ik hoorde premier Mark Rutte in antwoord op vragen van Lilian Marijnissen en Henk Krol toen het over de rekenrente ging het volgende zeggen:

“U denkt dat we zomaar de rekenrente kunnen verhogen en u verwijst daarbij naar de pensioenfondsen die nog nooit zo rijk waren. En inderdaad zijn de vermogens van de pensioenfondsen de laatste twaalf jaar verdubbeld. Maar in diezelfde tijd zijn de verplichtingen verdrievoudigd! De verplichtingen zijn nu net zo hoog als het vermogen. Morrelen aan de rekenrente is voodoo-economie.”

Nu is Mark Rutte natuurlijk een historicus en wij kunnen hem niet verwijten dat hij niet kan rekenen, maar de ambtenaren van Minister Wouter Koolmees die hem deze tekst hebben toegestopt kunnen dat normaal gesproken wel. Als je kennis neemt op welk niveau de discussie over onze pensioenen, over ons geld, nu plaatsvindt dan valt alle vertrouwen in de politiek weg.

Het is gewoon niet waar dat de verplichtingen zijn verdrievoudigd. Dat zou suggereren dat het aantal mensen dat pensioen opbouwt of een pensioenuitkering geniet is verdrievoudigd. Of dat de uitkeringen per gepensioneerde of deelnemer in een fonds is verdrievoudigd. Of een combinatie daarvan. Maar dat is gewoon niet waar. Het vermogen is verdubbeld sinds 2008 en de verplichtingen liggen min of meer op hetzelfde niveau als toen. Voor elke Euro aan verplichtingen hadden we in 2008 0,50 Eurocent in kas en nu is dat een Euro.

De premier heeft het niet over verplichtingen maar over de balanswaarde van de verplichtingen, over de contante waarde. De contante waarde is inderdaad verdrievoudigd. En hoe komt dat? Niet omdat de verplichtingen toenamen maar omdat de rente daalde van bijna vier procent naar bijna nul eind augustus van dit jaar. De vraag om ons spaargeld beschikbaar te stellen waarvoor het bedoeld is door de rekenrente te verhogen is volstrekt gelegitimeerd en gerechtvaardigd. Dat heeft niets met voodoo-economie te maken. Schande dat men de premier zulke kletskoek laat verkopen. En schande dat deze kletskoek ertoe leidt dat gepensioneerden niet wordt gegeven waar zij recht op hebben.

Rob de Brouwer

19 september 2019

7 Reactie's
 • Bernard Berendsen
  Geplaatst op 05:46h, 21 september Beantwoorden

  Ik heb de zelfde achtergrond van geloof in wat men in mijn jeugd de autoriteiten noemde. Dat is al jaren over nu eer veel politici geen autoriteiten blijken te zijn. Kijkend naar politici in de Tweede Kamer en hun achtergrond dan kun je alleen maar de conclusie trekken dat velen geen idee hebben hoe de echte maatschappij functioneert. Bij de pensioenen blijkt dit heel duidelijk dat kennis ontbreekt . Bij de weinigen die het wel snappen ben ik in kwade opzet gaan geloven. Het enorme bedrag dat de pensioenfondsen beheren is pure macht voor enkelen die daarmee willen stoeien en bijeenkomsten bezoeken waar dit soort bedragen behoren tot een monopolyspel voor enkelen. In het programma Zwarte zwanen hoorde ik iemand in stomme verbazing eggen waar men zich druk over maakte . Pensioengelden zijn juridisch toch niet van gepensioneerden???? Die opmerking in woorden van gelijke strekking maakten voor mij voor het eerst zichtbaar hoe men over ONZE gelden denkt. Uw toelichtingen mijnheer de Brouwer hebben vele mensen de ogen geopend . Het beheer van de pensioenen nu is niet in goede handen terecht gekomen maar de vraag is dan hoe dit te veranderen. Mij lijkt de enige weg dat gepensioneerden en premiebetalers gezamenlijk gaan stemmen op partijen die zich sterk maken om de pensioenfondsen die functie te laten vervallen waarvoor ze zijn .opgericht. Dat moet wel georganiseerd worden voor de komende verkiezingen voord de Tweede Kamer.. Zelf ben ik lid geworden van de partij 50 + als eesrte stap. Dit is al een hele stap ten opzichte van mijn vroegere stemgedrag.. Ik denk dat gepensioneerden een keer een gebalde vuist moeten tonen en niet hun belangen verknallen in de versnippering van partijen waarvan de groten ,, met uitzondering van de schaamteloze VVD,die haar cliënten op wenken bediend, , al lang hun naam niet meer verdienen..

 • Helena
  Geplaatst op 06:17h, 21 september Beantwoorden

  En wat kunnen we doen? Geen VVD meer? Daar zijn we te laat mee! Ik hoop dat het pensioenakkoord alsnog teruggedraaid wordt, omdat ze de spelregels niet zijn nagekomen. Rutte heeft in ieder geval zijn zin en na zijn premierschap krijgt hij zeker een super functie! Dat soort volk zorgt goed voor zichzelf.

 • Mimi Jiménez
  Geplaatst op 15:30h, 21 september Beantwoorden

  Dank U voor het geen U geschreven heeft . Het klopt !!
  Of het wat gaat uitmaken ?? En het zich ten goede keert voor degenen die nu pensioen ontvangen ? Mijn vertrouwen in de politiek heb ik verloren 😪

 • Teun Oskam
  Geplaatst op 18:00h, 21 september Beantwoorden

  Rutte heeft geen interesse om iets te doen voor ouderen. Sinds 2010 is het pensioen met bijna 23% gedaald.
  De ouderen negeren gaat makkelijk omdat ze niet verenigt zijn en daardoor geen vuist kunnen nemen.

 • Cas Tuyn
  Geplaatst op 15:19h, 22 september Beantwoorden

  Rutte doet net alsof wij de jongere generatie hun pensioen jatten, maar dat is niet zo want wij hebben een spaarstelsel en geen omslagstelsel. De pensioenen die jouw generatie krijgt zijn eerst ingelegd door jouw eigen generatie, en daarna vermeerderd met de uitstekende rendementen. Bij een omslagstelsel heb je helemaal geen pensioenpot nodig, daar betalen de jonge generaties voor de de oude generaties. Dat is zoals onze AOW is.

  De pensioenpot is dus voor de huidige gepensioneerden, en naarmate ze meer jaren ingelegd hebben ook voor de huidige werkenden. De toekomstige generatie bouwt gewoon hun eigen pensioen op met hun eigen inleg en de dan waarschijnlijk ook 7% rendement van de pensioenfondsen. Komen er in de toekomst minder inleggers, dan wordt er minder gespaard, wordt de pensioenpot kleiner, en moet die ook weer aan minder mensen uitgekeerd te worden. Komen er meer inleggers, dan wordt er ook meer gespaard en met dat grotere spaarbedrag worden met hetzelfde rendement ook grotere vermogens opgebouwd die weer aan meer mensen uitgekeerd worden. Niets aan de hand dus, omdat het een spaarstelsel is.

  Verder is de rente kunstmatig laag gezet omdat Dijsselbloem zoveel kritiek kreeg bij de lening aan de grieken. Dus bedacht hij de omweg via lage ECB en rekenrente, en verplicht beleggen in staatsobligaties voor pensioenfondsen. Toen Draghi de rente negatief maakte was iedereen onschuldig en konden ze er allemaal niets aan doen. met een negatieve rente van -0,5% krijgt elke knoflookbank 5 miljoen gratis per jaar als ze een lening van 1 miljard afsluiten. Die 5 miljard komt uit de nederlandse pensioenfondsen.

  • Cas Tuyn
   Geplaatst op 15:21h, 22 september Beantwoorden

   Foutje in de laatste zin, miljard moet daar miljoen zijn.

 • L.M. Lembeck
  Geplaatst op 16:29h, 22 september Beantwoorden

  Helena, het zou een goed begin zijn. Maar we moeten eerst alle mensen overtuigen dat het anders kan dan nu. Want te veel mensen hebben geen cent geloof meer in de overheden. Allemaal dus. Mensen weigeren nu naar de stembus te gaan en ook ik twijfel inmiddels, of het nog zin heeft. Minima, ook onder ouderen, krijgen het steeds moeilijker, maar de regering doet er niets aan en de partijen waar je op hoopt, PvdA en Groen:Links, maar ook SP, stellen teleur. Zit nog te vaak met de zucht naar de blauwe stoelen in van K.

Geef een reactie